czwartek, 29 października 2015

Smak powszedniego chleba...

Prosty, najprostszy, chleb...
Mniej więcej dwa razy w tygodniu, rutyna. Dlatego i zdjęcie oszczędne w formie, inne by chyba nie pasowało.
Cały dom pachnie chlebem, bo na kratce studzą się dwa bochenki, orkiszowo-żytnie, na zakwasie. Czasami, jak mam więcej czasu, piekę chleby okrągłe, które wyrastają w specjalnych koszykach, a potem pieką się na rozgrzanym kamieniu. Z reguły, piekąc wieczorem, wrzucam do piekarnika dwie keksówki. Tak po prostu. Chleb kupny nam już nie smakuje. Słoik z zakwasem stał się integralną częścią naszej kuchni. To naprawdę nie jest trudne ani ryzykowne ani specjalnie pracochłonne.
Spróbujcie!

Przepisu nie podaję, w necie jest mnóstwo stron kulinarnych. Zresztą, po kilku latach, piecze się niejako z pamięci, kilka ulubionych przepisów, których się wiernie trzymam (np. na razowiec borodyński) i reszta to spontan, improwizacja. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, to wyjdzie.

1 komentarz:

  1. Odkąd Pan Majster wyregulował mi temperaturę w piekarniku, chleb obraził się i przestał wychodzić, z jednej strony to lepiej , bo jeden z dwóch pochłaniałam ja:)

    OdpowiedzUsuń